Bosteller.be

Verhalen

Lees hier de verslagen van scholen, vrijwilligers, bedrijven, natuurorganisaties, ...

illustratie <br />Bomen

2.500
Bomen

2,79 Ha
Nieuw bos

18/11/2023

Hagelands Bos - Tienbunderbos

Geplant door

Natuurpunt Aarschot

Tijdens het Boomweekend werden op zondag 19 november 2023 maar liefst zo'n 2.500 bomen geplant in Rillaar, deelgemeente van de stad Aarschot. De bezieler van het project is Eric Van Beek, vrijwilliger van de afdeling Aarschot en tevens medewerker op het labo voor Bos en Natuurbeheer van de KU Leuven. 

Het nieuwe bos zal de bestaande oudere kern van het Tienbunderbos versterken. In de gietende regen werd er stevig gewerkt door zo'n 70 scouts, JNM'ers, buurtbewoners en politici. De foto's spreken voor zich. Dit was opnieuw een mooie bijdrage van Natuurpunt aan het Boomweekend. Er was een ruime tent met warme soep, een drankje, een wafel voor de jongeren, en dat allemaal dankzij de vrijwilligers van de afdeling. 

Niet alleen zal de biodiversiteit nu verhogen en wordt CO2 opgeslagen, maar de bomen moeten het centrum van Rillaar ook beschermen tegen wateroverlast.
Het nieuwe bos zal ook een onderzoeksite worden voor de KU Leuven, door een aantal verschillende methodes van aanplantingen te vergelijken. Een aantal soorten die hier geplant worden zijn zomereik, haagbeuk, gewone beuk. Ook zullen hier en daar een aantal snelgroeiende populieren ervoor zorgen dat er gauw een bosklimaat ontstaat. 

Door bijkomende plantacties in de komende maanden zal er hier nog 2 hectare bos bijkomen (dus op weg naar een totaal van 5 hectare).