Vlaanderen verdient nog meer bossen. Daar kunnen we alle hulp voor gebruiken en dus zeker ook de jouwe. Moet je daar dan heel veel voor doen? Eigenlijk helemaal niet én je krijgt er veel voor terug. Zoals? Zoals gezondere lucht, een zalig uitzicht, eekhoorns en andere nuttige bosdieren, speelruimte voor je (klein)kinderen en zeker niet te vergeten: de Vlaamse overheid draagt maximaal 25.000 euro per hectare bij aan jouw bos.
Heb je een stuk grond waar je een bos van wil maken? Proficiat, want daarmee is de eerste grote stap alvast gezet! Wij nemen als bosalliantie met veel plezier het meeste werk op ons. Het enige wat jij moet doen is je in het avontuur storten en nadenken over hoe jouw toekomst in jouw bos eruit zal zien. Meer weten? Boek dan nu je vrijblijvende 30 minuten dichter-bij-je-bos-babbel en wij maken een afspraak om je alles glashelder uit te leggen, zonder verplichtingen. Je kan ook alvast zelf eens je subsidies berekenen (maar ook daarmee kunnen we helpen).
Heb je geen grond en wil je toch graag bijdragen aan meer bos in jouw buurt? Wil je als jeugdvereniging jouw klimaatengagement in de praktijk omzetten? Hou je gewoon van werken in de natuur? Dan kan je deelnemen aan een plantactie. Deze worden tussen december en maart georganiseerd in heel Vlaanderen. Er is er dus zeker eentje in jouw buurt. Je bent alleszins van harte welkom om de handen uit de mouwen te steken!
Dieter Coppens liet begin 2021 zijn goed voornemen los op Vlaanderen: ‘een eigen bos planten.’ Voor Dieter was de uitdaging groot, want hij moest nog op zoek naar een lap grond om te bebossen. Hoe ver hij er ondertussen mee staat kan je volgen via onderstaande video’s.
Sinds kort is plantjeeigenbos.be opgegaan in bosteller.be.
We staan voor je klaar om je te helpen. Maar ben je meer een doe-het-zelver dan hebben we alvast enkele tips. Wanneer je zelf het initiatief neemt om een nieuw bos aan te planten, moet je er allereerst voor zorgen dat je over de juiste vergunningen en goedkeuringen beschikt.
Eens deze zaken in orde zijn, kan je in principe aan je bos beginnen. Denk goed na over welk type bos je wil aanleggen. We verkiezen inheemse boomsoorten, omdat deze een rijkere biodiversiteit met zich meebrengen en beter bestand zijn tegen ziektes en plagen, stormen en droogte. Zorg ook voor struiken. Neem boompjes af bij lokale kwekers en bewerk je grond alvorens aan te planten.
Ook de timing is natuurlijk cruciaal. Bomen aanplanten gebeurt het best vanaf het najaar, in de periode oktober tot eind februari en als de temperatuur het toelaat.
Vind je je antwoord hier niet of heb je nog een andere vraag? Laat het ons weten...