Bosteller.be

Nieuws

Welke initiatieven namen de partners van de bosalliantie? Is er een nieuwe subsidie of een aanpassing in de wetgeving? Wat zijn nieuwigheden op de bosteller? Je vindt alle nieuws op deze pagina…

Bosalliantie reikt 35 Boslabels uit aan lokale besturen

13/05/2024

'Niet alleen Vlaanderen, ook steden en gemeenten spelen een belangrijke rol bij het realiseren van bosuitbreiding', klinkt het bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. 'Niet alle steden en gemeenten leveren even zware inspanningen, maar als dank voor hun sterke inspanningen ontvingen 35 lokale besturen vandaag een Boslabel op het slotevent van de Bosalliantie in Brugge'.

Bron: Bosalliantie

Meer bos in de Provincie Oost-Vlaanderen – Elke hectare telt!

23/04/2024

Sinds de start van de Bosalliantie en de Bosteller in 2019 plantte de Provincie Oost-Vlaanderen al 22 hectare nieuw bos aan op haar eigen gronden. En op heel wat plaatsen maakte de Provincie bebossingen mogelijk door financiële en technische ondersteuning. Ook voor de komende plantseizoenen liggen er nog bijkomende aanplantingen in het verschiet, want elke hectare telt!

Bron: Bosalliantie

Vierde Boswebinar voor Lokale Besturen

22/04/2024

Op 23 april 2024 vond het vierde Boswebinar voor Lokale Besturen plaats. We kregen inzicht in de laatste cijfers, een toelichting over het voorbije Boomweekend, getuigenissen van de Stad Brugge en de gemeente Merchtem en een toelichting van het Departement Omgeving over bostypes in de urbane omgeving.

Bron: Bosalliantie

Bosuitbreiding bedreigt het landbouwareaal in Vlaanderen niet!

11/04/2024

Bedreigt de bosuitbreiding werkelijk het landbouwareaal in Vlaanderen? Lees hier de Factcheck van VRT NWS. Conclusie: eerder onwaar.

Bron: VRT NWS

Bosuitbreiding in Antwerpen: een duurzaam succes!

18/03/2024

In Antwerpen staat voor 7,71 hectare aan nieuwe bossen te groeien. De Koekenstad is daarin geslaagd door aan het begin van deze legislatuur expliciet met bosuitbreiding aan de slag te gaan. Hoe de stad erin slaagde om op korte tijd zoveel bomen in de grond te krijgen lees je in dit artikel.

Bron: Bosalliantie

Jeugdbewegingen en Bosalliantie slaan handen in elkaar voor eerste Vlaams Boomweekend!

18/11/2023

Op 17, 18 en 19 november 2023 gingen jeugdbewegingen aan de slag op bijna 50 locaties in Vlaanderen. Met de steun van de Bosalliantie plantten zij dat weekend massaal bomen. Bomen voor de bossen van morgen, voor hun bossen dus...

Bron: Jeugdbewegingen & Bosalliantie

5 inspirerende bostypes voor de verstedelijkte omgeving!

09/07/2023

Het Departement Omgeving gaf een gids uit met 5 inspirerende bostypes voor bos in de verstedelijkte omgeving...

Bron: Departement Omgeving

Derde Boswebinar voor Lokale Besturen hier te herbekijken...

25/04/2023

WIlt u het derde Boswebinar voor Lokale Besturen herbekijken? Dat kan in dit nieuwsbericht.

Bron: Bosalliantie

ILVA vormt een oude stortplaats om tot bos...

15/03/2023

De stortplaats van ILVA op de grens van Geraardsbergen en Ninove wordt het Stekskesbos door een constructieve samenwerking van ILVA en BOS+ en met subsidies van het Agentschap Natuur & Bos.

Bron: Bosalliantie

Willy Naessens-groep plantte zijn eigen bedrijfsbos in Wortegem-Petegem...

15/01/2023

Willy Naessens-groep plantte verleden herfst een eigen bedrijfsbos. Bekijk hier het sfeerverslag...

Bron: Bosalliantie

Aankoopsubsidie Lokale Besturen voor Bosuitbreiding wordt tijdelijk verhoogd!

09/01/2023

Buurtbossen, speelbossen, begraafbossen,...: allemaal bossen met een belangrijke sociale functie die kunnen worden aangelegd door steden en gemeenten. Daarom wordt de aankoopsubsidie voor bosuitbreiding door lokale besturen verhoogd naar 90% en een maximum van 7 €/m². Omdat we weten dat de Vlaming behoefte heeft aan die extra bossen!

Bron: Agentschap Natuur & Bos

14 lokale besturen ontvangen boslabel uit handen van minister Demir...

14/12/2022

Minister Zuhal Demir reikte vandaag boslabels uit aan lokale besturen. Ze was daarvoor te gast in Borgloon. Gent krijgt een gouden boslabel, naast 4 zilveren en 9 bronzen. “Met de boslabels willen we lokale besturen aanmoedigen om met bosuitbreiding aan de slag te gaan", aldus minister Zuhal Demir. 

Bron: Minister Zuhal Demir

BOS+ roept Vlaamse overheidsdiensten op om gronden te bebossen door aanplant illegaal bos te Oudenaarde...

13/12/2022

Een 100-tal vrijwilligers van BOS+ plantten een illegaal bos op gronden van De Vlaamse Waterweg. Daarmee klagen zij aan dat Vlaamse administraties onvoldoende inspanningen leveren om mee te werken aan de 4.000 ha nieuwe bossen die door de Vlaamse regering vooropgesteld worden tegen 2024.

Bron: BOS+

'Meer bos voor Vlaanderen!' inspireert studenten van Academics for Development...

21/11/2022

Academics for Development is een mondiale studentenvereniging die studenten stimuleert met betrekking tot sociaal ondernemerschap. Op 21 november organiseerde deze vereniging voor een 20-tal Leuvense studenten een workshop rond beleidsontwikkeling. Het programma 'Meer bos voor Vlaanderen! diende als inspiratie om toe te passen op hun ontwikkelingsprojecten.

Bron: Agentschap Natuur & Bos

Bosalliantie op VVSG-klimaatdag te Brugge!

17/10/2022

Op 13 oktober laatstleden was de Bosalliantie vertegenwoordigd op de VVSG-klimaatdag in het nieuwe beursgebouw in Brugge.  

Bron: Bosalliantie

Webinar voor Bedrijven over bosuitbreiding was groot succes!

15/09/2022

Meer dan 200 bedrijven voor Webinar 'Plan(t) je eigen bedrijfsbos!'

Veel bedrijven willen een bos (helpen) aanplanten, maar weten niet hoe eraan te beginnen. Daarom organiseerden het Agentschap voor Natuur en Bos en de Bosalliantie op 13 september een webinar specifiek voor bedrijven. Kon u niet aanwezig zijn? Bekijk dan hier de uitzending.

Bron: Bosalliantie

Plan(t) nú je eigen bedrijfsbos!

14/07/2022

Wil jij een bedrijfsbos aanleggen, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Kom dan naar ons webinar voor bedrijven op 13 september 2022 om 16u00. Wij leggen jou alles haarfijn uit en beantwoorden al jouw vragen. Schrijf je nu hier in.

Bron: Bosalliantie

Willy Naessens plant 2,1 hectare bedrijfsbos

07/06/2022

Willy Naessens Group kennen we als bouwbedrijf. Beton en zwembaden. Maar wist je dat Willy Naessens ook een bedrijfsbos plant?
“Veel bedrijfsleiders denken daar niet meteen aan, maar ik zie alleen maar voordelen aan zo’n bedrijfsbos: het is goed voor het klimaat, voor de biodiversiteit én voor je medewerkers,” zegt Willy Naessens.

Bron: Agentschap Natuur & Bos

Evergem schrapte woonuitbreidingsgebieden om open ruimte te verzekeren...

19/05/2022

In 2019 besliste het Evergemse gemeentebestuur om bijna al zijn woonuitbreidingsgebieden (WUG’s) te schrappen. Architecten van deze fundamentele keuze voor open ruimte zijn de Evergemse schepenen voor Omgeving. Ex-schepen Sven Roegiers (schepen tot december 2021) en huidig schepen Josse Verdegem (schepen vanaf januari 2022) geven extra uitleg bij deze beleidsbeslissing...

Bron: Gemeente Evergem

Mis het niet: krijg financiële ondersteuning voor het bebossen van een oude stortplaats...

19/05/2022

Bebossen zit in de lift. Maar de geschikte grond vinden voor zo’n bos is geen sinecure. Om tegen 2024 4.000 hectare nieuw bos aan te planten, mag geen kans onbenut blijven. In Vlaanderen zijn er naar schatting 256 oude stortplaatsen waar nu niets mee gebeurt, maar die de ideale plek kunnen zijn om nieuwe bossen op te planten. Daarom heeft de OVAM fondsen vrijgemaakt om zoveel mogelijk particulieren en overheden die eigenaar zijn van een oude stortplaats, over de streep te trekken en er bomen in de grond te steken. De OVAM betaalt de kosten voor het bodemoriënterend onderzoek, die toch al snel kunnen oplopen tot €1 à €1,5/m²...

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij

Jonge boompjes water geven? Gebruik gezuiverd afvalwater van Aquafin!

15/05/2022

Wil je jouw jonge aanplant water geven om ze door de droge periodes te krijgen? Gebruik dan gezuiverd afvalwater. Je kan op een 30-tal plaatsen in Vlaanderen bij RWZI's van Aquafin terecht...

Bron: Aquafin

Bossen planten saai? Niet als het aan Isabelle ligt!

09/02/2022

Isabelle De Mol uit Lokeren droomde er al jaren van om op een weide achter haar huis een bos te planten. Maar hoe begin je daaraan? Vandaag bleek hét goede moment te zijn. Isabelle ontdekte dat het Agentschap voor Natuur en Bos eigenaars financieel steunt en begeleidt. Ze stapte op de trein en in januari werden de 600 bomen van haar bos geplant.

Bron: Agentschap Natuur & Bos

Vlaanderen start campagne om grondeigenaars warm te maken voor extra bos!

30/01/2022

Bossen hebben tal van voordelen: ze filteren fijn stof, houden onze steden koel en zijn een thuis voor tal van dier- en plantensoorten. Bossen slaan ook CO2 op en last but not least: bossen zijn fijne plekken om te wandelen en tot rust te komen. Daarom wil de Vlaamse regering alles op alles zetten om tegen eind 2024 4.000 hectare extra bos te behalen. Met een nieuwe mediacampagne die nu start richt de Vlaamse Overheid zich vooral op grondeigenaars om hen warm maken om te bebossen. Het enige wat je daarvoor moet doen, is de vraag stellen via www.bosteller.be. Je wordt als initiatiefnemer nadien snel gecontacteerd voor een vrijblijvende verkennende bosbabbel waarin alle belangrijke zaken met jou worden overlopen. Welke vergunningen heb je nodig? Welke bomen plant je het best, rekening houdend met de bodem en vochtigheid? Hoe bereid je het terrein voor, en wat is de beste periode om te (laten) planten? Nu is het moment!

Bron: Agentschap Natuur & Bos

Nieuw bos ter nagedachtenis van verkeersslachtoffers

27/01/2022

Op 26 januari hebben 170 enthousiaste vrijwilligers samen met de gemeente Koekelare en het Agentschap voor Natuur en Bos 3.000 bomen aangeplant op een perceel grond in de Litterveldstraat. Het bos werd gedoopt tot ‘Charlottebos’, ter nagedachtenis van Charlotte Gysel, een jongedame van 18 afkomstig uit Bovekerke (deelgemeente van Koekelare) die in 2019 om het leven kwam bij een tragisch verkeersongeval. Het gaat om een eerbetoon aan alle verkeersslachtoffers.  


Bron: Agentschap Natuur & Bos

Wil je actief meewerken aan meer bos in Vlaanderen? Bosuitbreider gezocht!

27/01/2022

Onze bosuitbreider Jens Vanden Bempt is op zoek naar nieuwe collega’s. Kom jij ons team van bosuitbreiders versterken?

Bron: Natuurinvest

Huwelijksbos geplant in Zottegem!

19/12/2021

Op de grens van Herzele en Zottegem werd onlangs een bijzonder huwelijksgeschenk gerealiseerd. De grootste fan van BOS+ besloot voor haar huwelijksfeest niet te gaan voor een klassieke formule. Op zondag 5 december nodigde ze namelijk al haar gasten uit om mee een bos aan te planten.

Bron: BOS+

Schoenen Torfs plant het Torfs Foert Bos!

30/11/2021

Bossen zijn hot. Terecht ook, want ze zijn belangrijk. Ook particulieren en bedrijven kunnen hun bosje bijdragen aan de grote ambitie. Dat heeft bedrijf Schoenen Torfs goed begrepen. Op zaterdag 27/11 plantten ze immers hun eigen Torfs Foertbos in Sint-Niklaas!

Bron: Schoenen Torfs

Merelbeke versterkt haar natuurstructuur via bosuitbreiding...

21/11/2021

Merelbeke werkt al jaren aan de versterking van haar natuurpatrimonium. Voor hun inspanningen qua bosuitbreiding ontvingen zij een bronzen Boslabel uit handen van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Bron: Merelbeke

Knokke-Heist plant stadsrandbos van 27ha!

18/11/2021

Knokke-Heist zet alle zeilen bij om de kuststreek bosrijker te maken. Je leest alles over het nieuwe stadsrandbos in dit nieuwsitem.

Bron: Knokke - Heist

Bossen voor elke Gentenaar!

16/11/2021

Gent mocht het eerste zilveren Boslabel in ontvangst nemen uit handen van Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir. In dit nieuwsbericht leest u hun verhaal...

Bron: Stad Gent

Knack checkt de werking van de bosteller... Test doorstaan!

14/10/2021

Knack bevestigt: er werden sinds het begin van deze legislatuur al meer dan 1 miljoen bomen geplant in Vlaanderen!

Bron: Agentschap Natuur & Bos

Eerste Vlaamse Boslabels voor lokale besturen uitgereikt!

13/10/2021

Op het tweede Boscongres werden de 3 eerste Boslabels uitgereikt aan steden en gemeenten die hun bossen hebben uitgebreid. Het gaat over Knokke-Heist, Merelbeke - beide brons - en Gent met als enige een zilveren label.

Bron: Minister Zuhal Demir

A Life On Our Planet - Meer bos als één van de oplossingen voor de biodiversiteitscrisis!

20/08/2021

In de nieuwste film van Sir. David Attenborough schetst hij de koppeling tussen de biodiversiteits- en de klimaatcrisis. Maar hij reikt ook oplossingen aan en massale bebossingen is er daar eentje van...

Bron: Sir. David Attenborough

Europese Commissie keurt nieuwe bosstrategie goed: 3 miljard extra bomen tegen 2030!

13/07/2021

Op 14 juli 2021 werd de nieuwe Europese bosstrategie gelanceerd door de Europese Commissie. Een belangrijk onderdeel is het planten van 3 miljard extra bomen tegen 2030. De Vlaamse bosdoelstellingen sluiten volledig aan bij deze nieuwe strategie...

Bron: Europese Commissie

Bosteller.be voorgesteld op webinar van European Environmental Agency als good practice!

16/06/2021

Op het NRC Webinar van het European Environment Agency werd bosteller.be voorgesteld aan vertegenwoordigers van andere Europese landen. Het platform wordt beschouwd als een goed voorbeeld voor het tellen van bomen in de '3 miljard bomen'-campagne van de Europese Commissie... 

Bron: Agentschap Natuur & Bos

Meer bos voor Kapelle-op-den-Bos! Of hoe elke gemeente kan bijdragen aan ons bosverhaal door de nieuwe aankoopsubsidie voor lokale besturen!

03/06/2021

Kapelle-op-den-Bos wil graag een nieuw bospark aanleggen in het hart van de gemeente. Om dat te doen, kon de gemeente als eerste in Vlaanderen rekenen op de nieuwe aankoopsubsidie voor lokale besturen. “Dankzij deze subsidie kan een kleine gemeente als de onze ook een mooi project uitbouwen”, aldus burgemeester Renaat Huysmans. Lees het verhaal van Kapelle-op-den-Bos op bosteller.be...

Bron: Kapelle-op-den-Bos

Interview met Administrateur-Generaal Marleen Evenepoel van het Agentschap Natuur & Bos: 'De Bosalliantie staat voor u klaar!'

02/06/2021

De Bosalliantie is een uniek samenwerkingsverband tussen de Vlaamse en regionale overheden en de belangrijkste natuurorganisaties.  Of het nu gaat over technische expertise, ondersteuning bij het opbouwen van draagvlak of begeleiding bij het overlegproces – de Bosalliantie staat voor u klaar!

Bron: Agentschap Natuur & Bos

Provincie Antwerpen schakelt een bosversnelling hoger: op zoek naar vier nieuwe collega's!

27/05/2021

Provincie Antwerpen zoekt drie nieuwe projectmedewerkers en één coördinator bosuitbreiding! Samen gaan ze voor meer bos voor Vlaanderen.  Voel jij je geroepen om deze stevige maar fantastische ambitie mee waar te maken? Bekijk dan snel de vacatures, je kandidatuur stellen kan nog tot en met 6 juni 2021...

Bron: Provincie Antwerpen

Internationale Dag van de Biodiversiteit!

21/05/2021

Internationale Dag van de Biodiversiteit: of hoe bosteller.be een stevig boompje kan bijdragen!

Bron: Departement Omgeving

Bosteller: 1 miljoen extra bomen sinds aantreden Vlaamse regering!

10/05/2021

Sinds vandaag telt de bosteller van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir officieel 1.000.000 bomen! Dit betekent dat er deze legislatuur al één miljoen bomen bijgeplant werden in Vlaanderen. Een belangrijke mijlpaal voor het realiseren van 4.000 hectare extra bos tegen 2024...

Bron: Minister Zuhal Demir

Bosteller.be op World Earth Day!

20/04/2021

Naar aanleiding van World Earth Day werd bosteller.be voorgesteld in New York…

Bron: Minister Zuhal Demir

De kaap van de 100 verhalen op de bosteller is bereikt!

14/04/2021

Vandaag werd het honderdste verhaal gepost op de bosteller! Iedereen die een bos registreert kan ook het verhaal van dit bos meegeven. Het honderdste verhaal gaat over het Park Esenkasteel te Diksmuide, een bos dat werd aangeplant door de Provincie West-Vlaanderen, in samenwerking met het Agentschap Natuur & Bos.

Bron: Bosalliantie

Van oude stortplaatsen naar nieuwe bossen in Vlaanderen...

07/03/2021

Vlaams Minister van Natuur Zuhal Demir wil oude stortplaatsen omvormen tot extra bos in Vlaanderen. In totaal gaat het over 256 stortplaatsen in 147 gemeenten. Als deze plaatsen omgezet worden in bossen, kan dit ongeveer 485 hectare natuur opleveren.

Bron: OVAM

Bereken uw subsidiebedrag in een mum van tijd met deze nieuwe simulator!

28/01/2021

Goed nieuws voor iedereen die een stuk grond op het oog heeft om te bebossen: de Vlaamse overheid lanceert een gloednieuwe subsidiesimulator. Vanaf vandaag bereken je in een mum van tijd op welk bedrag je exact recht hebt als je subsidies voor bebossing wil aanvragen.

Bron: Agentschap Natuur & Bos

Nieuw: aankoopsubsidies voor de lokale besturen tot wel 50.000 euro per hectare!

23/12/2020

De lokale besturen hebben een sleutelrol bij het realiseren van 4.000 hectare extra bos tegen 2024. Daarom lanceert de Vlaamse regering nieuwe aankoopsubsidies voor lokale overheden. Met deze subsidies kunnen zij gronden aankopen om te bebossen en krijgen zij wel 50.000 euro per hectare terugbetaald.

Bron: Agentschap Natuur & Bos

Eerste boswebinar voor lokale ambtenaren is een succes met 150 aanwezigen…

30/11/2020

Het eerste boswebinar voor Vlaamse steden en gemeenten zit erop! Ruim 150 lokale ambtenaren kwamen virtueel samen om te ontdekken welke stappen zij kunnen ondernemen om extra bos aan te planten. Van draagvlak creëren tot een geschikte locatie zoeken en het juiste plantgoed kiezen – op het boswebinar werden al hun praktische vragen beantwoord.

Bron: Bosalliantie

Zou jij graag een bos planten? Dan kan je rekenen op nieuwe en hogere subsidies!

29/10/2020

4.000 hectare extra bos tegen 2024. Deze ambitieuze doelstelling vraagt om eenvoudige subsidies en een stevige financiële stimulans. En dat heeft de Vlaamse regering duidelijk begrepen. Sinds kort kunnen zowel private als openbare eigenaars rekenen op een financieel duwtje in de rug. Dankzij de nieuwe subsidies voor bebossing krijg je het grondwaardeverlies en de kosten voor de beplanting terug!

Bron: Agentschap Natuur & Bos

130 Vlaamse burgemeesters en schepenen komen samen op het allereerste boscongres...

04/10/2020

Vandaag kwamen zo’n 130 burgemeesters en schepenen vanuit heel Vlaanderen te weten hoe zij samen kunnen zorgen voor de realisatie van 4.000 hectare extra bos tegen 2024. ‘De lokale overheden spelen een sleutelrol bij het realiseren van de ambitie. We willen hen dan ook graag een extra duwtje in de rug geven’, aldus Vlaams Minister van Natuur Zuhal Demir op het allereerste boscongres.

Bron: Bosalliantie

Vlaamse regering lanceert gloednieuw bosuitbreidingsplan!

25/05/2020

Vlaams Minister van Natuur Zuhal Demir heeft het gloednieuwe bosuitbreidingsplan van de Vlaamse regering uit de doeken gedaan. Onder het motto ‘samen voor meer bos’ scharen de Vlaamse en regionale overheden en de belangrijkste natuurorganisaties zich vastberaden achter meer natuur voor Vlaanderen. Zij vormen de bosalliantie en zetten zich de komende jaren vol enthousiasme in voor meer bossen en natuur, nabij alle Vlamingen en toegankelijk voor iedereen.

Bron: Minister Zuhal Demir