Bosteller.be

Verhalen

Lees hier de verslagen van scholen, vrijwilligers, bedrijven, natuurorganisaties, ...

illustratie <br />Bomen

1.800
Bomen

0,76 Ha
Nieuw bos

31/03/2022

Het Lombeekbos

Geplant door

Familie Vanhoorne-Breda & De Bosgroepen

In samenwerking met

BOOST en Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender vzw

De familie Eugène en Gerda Vanhoorne - Breda uit Schorisse besloot hun perceel weiland om te vormen tot bos. Zelfs als lid van de Bosgroep is dat een grote uitdaging. Het moet immers een ecologisch bos worden met een maximale biodiversiteit, een natuurjuweeltje dus. Daarom werd beroep gedaan op de expertise van 'Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender vzw' voor raad en bijstand.

Enthousiast werden wij geholpen met de vergunningsaanvraag, de subsidies, de opmaak van het beplantingsplan en het regelen en de keuze van het plantgoed. Eerst werd een ecologische poel aangelegd op de laagste plek van het terrein. Tot onze verbazing stond hij in een mum van tijd vol water. Voor het aanplanten van de bomen kon Eugène rekenen op zijn 3 zonen Jeroen, Roeland en Willem en op enkele kameraden. Verschillende standplaatsgeschikte inheemse struik- en boomsoorten werden uitgekozen, waaronder voornamelijk zomereik, zwarte els, haagbeuk, winterlinde, fladderiep, boskers, gelderse roos, europese vogelkers, meidoorn,.. . 

De Lombeek ontstaat in de glooiingen van het nabijgelegen landschap in het hartje van de Vlaamse Ardennen. In het laagstgelegen deel van het bos krijgt die beek vertakkingen. Bij veel regenval wordt het terrein als het ware een overstromingsgebied. De poel wordt gevoed met grondwater en overstromingswater. Het Lombeekbos maakt deel uit van het groot natuurgebied van de Maarkebeekvallei en dus van Natura 2000.

Dit nieuwe bos is één van de 6 BOOST-bossen die de Oost-Vlaamse Bosgroepen i.s.m. private eigenaars deze winter aanplanten, verspreid over Oost-Vlaanderen. BOOST is het Oost-Vlaams Fonds voor Bosuitbreiding. Voor meer info, neem zeker eens een kijkje op www.boostvoorbos.be .