Bosteller.be

Verhalen

Lees hier de verslagen van scholen, vrijwilligers, bedrijven, natuurorganisaties, ...

illustratie <br />Bomen

1.056
Bomen

0,93 Ha
Nieuw bos

26/01/2024

Hogedonk (Ilias’ Herdenkingsbos)

Geplant door

Natuurpunt Aalst

In Aalst werd op 27 januari opnieuw een plantactie georganiseerd door de lokale afdeling van Natuurpunt (met speciale dank aan Serge Rommelart, Daan Stemgée en veel andere vrijwilligers). Op gronden aangekocht in het natuurgebied Hogedonk (Beneden Dender) werden zo’n 1.056 bomen aangeplant. Dit bos is opgedragen aan Ilias Verkempinck die in 2021 op tweejarige leeftijd overleed na een tragisch ongeluk. Dit nieuwe bos is dus een troostbos voor de ouders en zal eveneens fungeren als gedenkplaats voor alle andere overleden kindjes.
Op zaterdag 27 januari 2024 werden de eerste bomen aangeplant op iets minder dan 1 hectare, maar het ganse bos wordt nog veel groter...

“Ilias speelde altijd buiten, hielp met het bouwen van takkenwallen en herkende al vogels op geluid. Hij zocht naar kevers onder de schors van bomen. Volledig ontwricht bedachten we iets duurzamers dan snel verwelkende bloemen en een minder beladen herdenkingsplaats dan een kerkhof. Een gedenkbos”, zegt Brecht, de papa van Ilias. Daarom werd een crowdfunding-campagne opgestart. Met dit geld kon de aankoop door Natuurpunt van deze 3 hectare grond in gebied Beneden-Dender mee gefinancierd worden.

Naast het gedenkbos is er ook een gedenkheuvel met vuurplek, een poel en een berkendreef, in de vorm van de ‘i’ van Ilias. 

Dit project is een voorbeeld hoe bos mensen en organisaties verbindt. Het project is immers een samenwerking van Natuurpunt samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, Stad Aalst, Provincie Oost-Vlaanderen, Nationaal Park Scheldevallei en Regionaal Landschap Schelde-Durme. 

Zie ook het artikel op HLN.be.