Bosteller.be

Verhalen

Lees hier de verslagen van scholen, vrijwilligers, bedrijven, natuurorganisaties, ...

illustratie <br />Bomen

1.600
Bomen

1,01 Ha
Nieuw bos

28/02/2021

Hoogveld

Geplant door

Natuurpunt Zedelgem

In samenwerking met

Departement Omgeving

Op zondag 28 februari 2021 plantte Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir samen met het Departement Omgeving een bos aan in Zedelgem. Dit gebeurde op een terrein van Natuurpunt in het erkend natuurreservaat Hoogveld. Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid investeert het budget van de afgelaste nieuwjaarsreceptie om die dag 1ha bos aan te planten.

Op zondag hebben de medewerkers van het Departement Omgeving, samen met de minister, 1 hectare bebost. Dat gebeurde op een terrein in het erkende natuurreservaat Hoogveld in Zedelgem. Het stuk dat aangeplant werd, sluit aan bij een reeds bestaand bos. Dankzij deze aanplant zal er een ecologische verbinding ontstaan tussen het waardevolle bos tegen de A17 en de boskern in het zuiden en westen van Hoogveld. Alle 1.600 bomen gingen de grond in. 

Hoogveld is een natuurreservaat dat pas aangekocht is in 2013 en zijn erkenning kreeg eind 2019. Sinds 2015 plant Natuurpunt Zedelgem hier elk plantseizoen bomen aan in samenwerking met de gemeente Zedelgem, bedrijven en verenigingen. Zo is er de laatste jaren al 14 hectare bos bijgekomen. 

Natuurpunt is één van de partners binnen de ‘bosalliantie’, die in samenwerking met de Vlaamse overheid 4.000 hectare extra bos wil aanleggen in Vlaanderen tegen 2024. Natuurpunt engageert zich om hiervan 700 ha voor haar rekening te nemen. 

De Vlaamse overheid roept met de campagne ‘Plant je eigen bos’, bedrijven, verenigingen en particulieren op om bossen aan te planten en ze ook een naam te geven.