Bosteller.be

Verhalen

Lees hier de verslagen van scholen, vrijwilligers, bedrijven, natuurorganisaties, ...

illustratie <br />Bomen

2.910
Bomen

3,09 Ha
Nieuw bos

20/11/2023

Meersbeemden

Geplant door

Natuurpunt Borgloon

In samenwerking met

Boomweekend, scholen

Op dinsdag 14 november 2023 werd de aftrap gegeven voor de aanleg van het nieuwe bos van de afdeling Natuurpunt Borgloon in de Meersbeemden. Een 50-tal kinderen van basisscholen Het Appelmanneke, Nieuwland en De Linde hebben de handen uit mouwen gestoken om 700 jonge boompjes in de grond te steken.
De trekker van dit bebossingsproject is Stefan Carolus, die ervoor zorgde dat Natuurpunt deze terreinen kon aankopen. Vrij snel werden de contacten gelegd met de scholen om met de leerlingen mee te komen helpen planten. Want bomen planten is leuk, en aangezien de terreinploegen van Natuurpunt op voorhand plantgaten kwam boren, is planten iets voor jong en oud. Op die dinsdag was er ook een plechtige persconferentie, met een filmploeg van het Belang van Limburg en met genodigden van de gemeente, de deputé van de provincie en Stef Vliegen van het kabinet van Leefmilieu. Minister Zuhal Demir kon onverwacht toch niet van de partij zijn. Een boompje draagt evenwel haar naam. 

Gelegen in de schilderachtige vallei van de Herk is natuurgebied De Meersbeemden met zijn typische natte hooilanden niet alleen een open en rijk gestructureerd landschap, maar het herbergt ook een belangrijke boskern. Natuurpunt Borgloon wil die boskern nu versterken met kloempen van zwarte els, zoete kers, haagbeuk, zomereik, winterlinde. In de bosrand staan soorten zoals hazelaar sleedoorn, kardinaalsmuts of Gelderse roos. Ook op 21 en 28 november werd er geplant met de Loonse scholen, goed voor een mobilisatie van 200 leerlingen. In totaal dus 3 hectare nieuw bos, goed voor een totaal van 2.910 bomen.