Bosteller.be

Verhalen

Lees hier de verslagen van scholen, vrijwilligers, bedrijven, natuurorganisaties, ...

illustratie <br />Bomen

3.250
Bomen

0,92 Ha
Compensatiebos

31/03/2022

mutsereelbos

Geplant door

Raphael van brempt

Eindelijk is het gelukt, het heeft heel lang geduurd om een weide te kunnen omvormen naar bos. Er werd een bosrand aangelegd ten westen en oosten van het perceel met streekeigen struiken: meidoorn, kardinaalsmuts, vlier, Gelderse roos,.... en er werden voornamelijk zomereik (goedgekeurd en gecertifieerd streekeigen plantmateriaal, wintereik plantsoen was uitgeput), beuk, haagbeuk, ruwe iep, winterlinde, zomerlinde, boskers, esdoorn en kastanje aangeplant.

Het aanplanten van dit bos valt in het kader van een natuurbeheersplan 'mutsereel' dat direct aansluit bij het bekende kravaalbos. 

De mensen van Pronatura uit Roosdaal hebben hun best gedaan, en het resultaat mag er wezen. De bomen werden in cirkels soort per soort aangeplant. Per cirkel zal er een toekomstboom ontstaan. 

Door het warme en vooral droge voorjaar 2022 denken we eraan om de plantjes te gieten.

De reeën, konijnen en hazen zijn natuurlijk verlekkerd op deze jonge plantjes, en dus hebben we het terrein beschermd met een voorlopige omheining van 1m50 hoog, die we denken te kunnen verwijderen na 7 à 10 jaar, afhankelijk van de groeisnelheid.