Bosteller.be

Verhalen

Lees hier de verslagen van scholen, vrijwilligers, bedrijven, natuurorganisaties, ...

illustratie <br />Bomen

5.400
Bomen

3,66 Ha
Nieuw bos

25/11/2022

Walbos

Geplant door

Natuurpunt De Torenvalk

Het Walbos is een natuurgebied van zo’n 14 hectare dat tussen de Ruiseleedsesteenweg en de Axpoelmolenstraat ligt, net tegen de grens met Ruiselede. Negentig vrijwilligers, waaronder ook delegaties van Mivalti, De Rinkel en de Kleine Torenvalk, plantten er 5.400 bomen op een oppervlakte van iets meer dan 3 hectare. De inheemse bomen werden in kloempen geplant met daartussen ook wat schaduwverdragende bomen en struiken voor de ondergroei. Er werden ook hier en daar snelgroeiende populieren geplant van verschillende variëteiten. "Dit is om een snel bosklimaat te creëren", aldus Kris Vandekerkhove, werkzaam bij het INBO en vrijwilliger van Natuurpunt 

“De opkomst is bijzonder groot dit jaar en daar zijn we uiteraard heel tevreden mee”, aldus Ronald Kesteloot en Noël Lievrouw van de Torenvalk.

Zaterdag was het meteen de eerste keer dat er zo massaal bomen geplant werd in het Walbos. Voormalig eigenaar Bruno Beirnaert, die het gebied begin dit jaar schonk aan De Torenvalk, was er ook bij. “Het doet deugd om te zien dat het Walbos zo sterk leeft, zeker ook omdat Tielt weinig natuur heeft. Toen we de boerderij en de omliggende landerijen in 2008 kochten was ons plan van meet af aan om de gronden te vergroenen en er een mooi stuk agrarische natuur van te maken. Op drie jaar tijd zorgden we voor 30.000 vierkante meter houtkanten, hagen en heggen. Door het gebied aan de Torenvalk te schenken, wordt de natuur er enkel maar beter van.”