Bosteller.be

Logo Vlaanderen Verbeelding

Hoe een bos planten?

Krijg je van alle verhalen ook zin om een bos te planten, maar weet je niet meteen hoe je het best aan de slag gaat? Het is alleszins belangrijk dat je je goed informeert. Er zijn namelijk enkele belangrijke richtlijnen waar je rekening mee moet houden als je zelf een initiatief uit de grond wil stampen.

Een bos voldoet ook aan enkele minimumvereisten.
Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te doen. Wie weet kan je makkelijk inpikken op een initiatief van iemand anders. Zo draag je natuurlijk ook bij tot meer bos!

Wat is een bos?

We spreken van een nieuw bos wanneer er een bomenrij van minstens 10 meter breed aangeplant wordt en het perceel minstens zulke drie bomenrijen bevat.
Het nieuwe bos moet ook minstens 10 meter lang zijn.
Op deze pagina lees je nog wat meer informatie over wat we in Vlaanderen onder een bos verstaan.

Plant je eigen bos

Plant je eigen bos

Je eigen bos… dat klinkt toch geweldig, niet? Bezit je al een grond, of heb je plannen om een grond te kopen met het oog op een bebossing? Meld je dan aan op plantjeeigenbos.be en start er jouw bosavontuur.

Plantjeeigenbos.be

Brochures

Een bos aanleggen
Kompasnaald Een bos aanleggen
Bekijk PDF
Welke bomen plant je best?
Kompasnaald Welke bomen plant je best
Bekijk PDF
Natura 2000-bosdoelen
Kompasnaald Natura 2000-bosdoelen
Bekijk PDF

Vele handen...

Wil je graag helpen, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om een initiatief op poten te zetten?

Vaak worden voor plantacties van Natuur & Bos, verenigingen of lokale overheden vele vrijwilligers gevraagd om de handen uit de mouwen te steken. Een bos aanleggen is dan ook een hele karwei waarbij vele handen het werk licht maken.

Of weet je toch niet precies hoe je eraan moet beginnen? Dan zijn er organisaties die je graag bij de hand nemen: de Bosgroepen, Bos+, Natuurpunt en Landelijk Vlaanderen zijn er daar enkele van. Ook je lokale overheid weet zeker meer…

Zelf een initiatief nemen

Wanneer je zelf het initiatief neemt om een nieuw bos aan te planten, moet je er allereerst voor zorgen dat je over de juiste vergunningen en goedkeuringen beschikt.

Alles over vergunningen

Eens deze zaken in orde zijn, kan je in principe aan je bos beginnen. Denk goed na over welk type bos je wil aanleggen. We verkiezen inheemse boomsoorten, omdat deze een rijkere biodiversiteit met zich meebrengen en beter bestand zijn tegen ziektes en plagen, stormen en droogte. Zorg ook voor struiken. Neem boompjes af bij lokale kwekers en bewerk je grond alvorens aan te planten.

Ook de timing is natuurlijk cruciaal. Bomen aanplanten gebeurt het best vanaf het najaar, in de periode oktober tot eind februari en als de temperatuur het toelaat.

Alles over planten

Hoe plant ik een bos?

Subsidies

De Vlaamse overheid wil graag initiatieven ondersteunen die tot meer bos in Vlaanderen leiden. Daarvoor werden enkele subsidiemogelijkheden waarop je kan intekenen in het leven geroepen.

Alles over subsidies

Heb je nog vragen?

Vind je je antwoord hier niet of heb je nog een andere vraag? Laat het ons weten...

meerbos@vlaanderen.be