Bosteller.be

Nieuws

Welke initiatieven namen de partners van de bosalliantie? Is er een nieuwe subsidie of een aanpassing in de wetgeving? Wat zijn nieuwigheden op de bosteller? Je vindt alle nieuws op deze pagina…

ILVA vormt een oude stortplaats om tot bos...

15/03/2023
Bron: Bosalliantie

Op de grens tussen Geraardsbergen en Ninove ligt een voormalige stortplaats. Het werd aangelegd door de luciferfabriek van Geraardsbergen en wordt vandaag beheerd door ILVA, de afvalintercommunale van de regio Aalst. Die liet het afdekken, maar kreeg een negatief advies om het stort te bebossen. Enkele jaren geleden bleek uit een evaluatie dat de grond op het stort begon te verschuiven en nieuwe werken zich opdrongen. Het aangewezen moment om de oude bosambitie terug boven te halen. Er werd een extra meter aarde aangelegd waardoor de grond diep genoeg was voor bomen en het planten kon beginnen.

Maar een stort beplanten is niet steeds eenvoudig. De afgelopen zomers waren erg heet en aangezien de bomen geplant zijn in aangevoerde ‘armere’ grond en de hoogstammen door de plastic afdekking over het stort niet diep kunnen wortelen, werd er even gevreesd voor de aanplant. Die bleek echter heel goed aan te slaan waardoor het bos vandaag goed opschiet.  Bezoekers kunnen het bos nog niet bezoeken maar wanneer over enkele jaren de nazorgperiode van de stortplaats afgerond is, wil ILVA het Stekskesbos graag openstellen voor het publiek.

ILVA blikt tevreden terug op het hele proces. Via Bos+ werden sponsors voor de aanplant gezocht en, samen met de subsidies van het Agentschap Natuur & Bos, verliep de hele operatie voor ILVA break-even. Daarnaast kreeg de organisatie al erg veel positieve feedback over de bebossing en kreeg ILVA, als kers op de taart, een zilveren boslabel. Een win-win voor alle betrokkene.