Bosteller.be

Nieuws

Welke initiatieven namen de partners van de bosalliantie? Is er een nieuwe subsidie of een aanpassing in de wetgeving? Wat zijn nieuwigheden op de bosteller? Je vindt alle nieuws op deze pagina…

Jeugdbewegingen en Bosalliantie slaan handen in elkaar voor eerste Vlaams Boomweekend!

15/10/2023

Op 17, 18 en 19 november 2023 gaan jeugdbewegingen aan de slag op bijna 50 locaties in Vlaanderen. Met de steun van de Bosalliantie planten zij dat weekend massaal bomen. Bomen voor de bossen van morgen, voor hun bossen dus. Doe jij ook mee met jouw jeugdbeweging? Kijk snel op Boomweekend.be voor een locatie in jouw buurt!

Bron: Jeugdbewegingen & Bosalliantie

5 inspirerende bostypes voor de verstedelijkte omgeving!

09/07/2023

Het Departement Omgeving gaf een gids uit met 5 inspirerende bostypes voor bos in de verstedelijkte omgeving...

Bron: Departement Omgeving

Derde Boswebinar voor Lokale Besturen hier te herbekijken...

25/04/2023

WIlt u het derde Boswebinar voor Lokale Besturen herbekijken? Dat kan in dit nieuwsbericht.

Bron: Bosalliantie

ILVA vormt een oude stortplaats om tot bos...

15/03/2023

De stortplaats van ILVA op de grens van Geraardsbergen en Ninove wordt het Stekskesbos door een constructieve samenwerking van ILVA en BOS+ en met subsidies van het Agentschap Natuur & Bos.

Bron: Bosalliantie

Willy Naessens-groep plantte zijn eigen bedrijfsbos in Wortegem-Petegem...

15/01/2023

Willy Naessens-groep plantte verleden herfst een eigen bedrijfsbos. Bekijk hier het sfeerverslag...

Bron: Bosalliantie

Aankoopsubsidie Lokale Besturen voor Bosuitbreiding wordt tijdelijk verhoogd!

09/01/2023

Buurtbossen, speelbossen, begraafbossen,...: allemaal bossen met een belangrijke sociale functie die kunnen worden aangelegd door steden en gemeenten. Daarom wordt de aankoopsubsidie voor bosuitbreiding door lokale besturen verhoogd naar 90% en een maximum van 7 €/m². Omdat we weten dat de Vlaming behoefte heeft aan die extra bossen!

Bron: Agentschap Natuur & Bos

14 lokale besturen ontvangen boslabel uit handen van minister Demir...

14/12/2022

Minister Zuhal Demir reikte vandaag boslabels uit aan lokale besturen. Ze was daarvoor te gast in Borgloon. Gent krijgt een gouden boslabel, naast 4 zilveren en 9 bronzen. “Met de boslabels willen we lokale besturen aanmoedigen om met bosuitbreiding aan de slag te gaan", aldus minister Zuhal Demir. 

Bron: Minister Zuhal Demir

BOS+ roept Vlaamse overheidsdiensten op om gronden te bebossen door aanplant illegaal bos te Oudenaarde...

13/12/2022

Een 100-tal vrijwilligers van BOS+ plantten een illegaal bos op gronden van De Vlaamse Waterweg. Daarmee klagen zij aan dat Vlaamse administraties onvoldoende inspanningen leveren om mee te werken aan de 4.000 ha nieuwe bossen die door de Vlaamse regering vooropgesteld worden tegen 2024.

Bron: BOS+

'Meer bos voor Vlaanderen!' inspireert studenten van Academics for Development...

21/11/2022

Academics for Development is een mondiale studentenvereniging die studenten stimuleert met betrekking tot sociaal ondernemerschap. Op 21 november organiseerde deze vereniging voor een 20-tal Leuvense studenten een workshop rond beleidsontwikkeling. Het programma 'Meer bos voor Vlaanderen! diende als inspiratie om toe te passen op hun ontwikkelingsprojecten.

Bron: Agentschap Natuur & Bos

Bosalliantie op VVSG-klimaatdag te Brugge!

17/10/2022

Op 13 oktober laatstleden was de Bosalliantie vertegenwoordigd op de VVSG-klimaatdag in het nieuwe beursgebouw in Brugge.  

Bron: Bosalliantie

Webinar voor Bedrijven over bosuitbreiding was groot succes!

15/09/2022

Meer dan 200 bedrijven voor Webinar 'Plan(t) je eigen bedrijfsbos!'

Veel bedrijven willen een bos (helpen) aanplanten, maar weten niet hoe eraan te beginnen. Daarom organiseerden het Agentschap voor Natuur en Bos en de Bosalliantie op 13 september een webinar specifiek voor bedrijven. Kon u niet aanwezig zijn? Bekijk dan hier de uitzending.

Bron: Bosalliantie

Plan(t) nú je eigen bedrijfsbos!

14/07/2022

Wil jij een bedrijfsbos aanleggen, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Kom dan naar ons webinar voor bedrijven op 13 september 2022 om 16u00. Wij leggen jou alles haarfijn uit en beantwoorden al jouw vragen. Schrijf je nu hier in.

Bron: Bosalliantie

Willy Naessens plant 2,1 hectare bedrijfsbos

07/06/2022

Willy Naessens Group kennen we als bouwbedrijf. Beton en zwembaden. Maar wist je dat Willy Naessens ook een bedrijfsbos plant?
“Veel bedrijfsleiders denken daar niet meteen aan, maar ik zie alleen maar voordelen aan zo’n bedrijfsbos: het is goed voor het klimaat, voor de biodiversiteit én voor je medewerkers,” zegt Willy Naessens.

Bron: Agentschap Natuur & Bos

Evergem schrapte woonuitbreidingsgebieden om open ruimte te verzekeren...

19/05/2022

In 2019 besliste het Evergemse gemeentebestuur om bijna al zijn woonuitbreidingsgebieden (WUG’s) te schrappen. Architecten van deze fundamentele keuze voor open ruimte zijn de Evergemse schepenen voor Omgeving. Ex-schepen Sven Roegiers (schepen tot december 2021) en huidig schepen Josse Verdegem (schepen vanaf januari 2022) geven extra uitleg bij deze beleidsbeslissing...

Bron: Gemeente Evergem

Mis het niet: krijg financiële ondersteuning voor het bebossen van een oude stortplaats...

19/05/2022

Bebossen zit in de lift. Maar de geschikte grond vinden voor zo’n bos is geen sinecure. Om tegen 2024 4.000 hectare nieuw bos aan te planten, mag geen kans onbenut blijven. In Vlaanderen zijn er naar schatting 256 oude stortplaatsen waar nu niets mee gebeurt, maar die de ideale plek kunnen zijn om nieuwe bossen op te planten. Daarom heeft de OVAM fondsen vrijgemaakt om zoveel mogelijk particulieren en overheden die eigenaar zijn van een oude stortplaats, over de streep te trekken en er bomen in de grond te steken. De OVAM betaalt de kosten voor het bodemoriënterend onderzoek, die toch al snel kunnen oplopen tot €1 à €1,5/m²...

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij

Jonge boompjes water geven? Gebruik gezuiverd afvalwater van Aquafin!

15/05/2022

Wil je jouw jonge aanplant water geven om ze door de droge periodes te krijgen? Gebruik dan gezuiverd afvalwater. Je kan op een 30-tal plaatsen in Vlaanderen bij RWZI's van Aquafin terecht...

Bron: Aquafin

Bossen planten saai? Niet als het aan Isabelle ligt!

09/02/2022

Isabelle De Mol uit Lokeren droomde er al jaren van om op een weide achter haar huis een bos te planten. Maar hoe begin je daaraan? Vandaag bleek hét goede moment te zijn. Isabelle ontdekte dat het Agentschap voor Natuur en Bos eigenaars financieel steunt en begeleidt. Ze stapte op de trein en in januari werden de 600 bomen van haar bos geplant.

Bron: Agentschap Natuur & Bos

Vlaanderen start campagne om grondeigenaars warm te maken voor extra bos!

30/01/2022

Bossen hebben tal van voordelen: ze filteren fijn stof, houden onze steden koel en zijn een thuis voor tal van dier- en plantensoorten. Bossen slaan ook CO2 op en last but not least: bossen zijn fijne plekken om te wandelen en tot rust te komen. Daarom wil de Vlaamse regering alles op alles zetten om tegen eind 2024 4.000 hectare extra bos te behalen. Met een nieuwe mediacampagne die nu start richt de Vlaamse Overheid zich vooral op grondeigenaars om hen warm maken om te bebossen. Het enige wat je daarvoor moet doen, is de vraag stellen via www.bosteller.be. Je wordt als initiatiefnemer nadien snel gecontacteerd voor een vrijblijvende verkennende bosbabbel waarin alle belangrijke zaken met jou worden overlopen. Welke vergunningen heb je nodig? Welke bomen plant je het best, rekening houdend met de bodem en vochtigheid? Hoe bereid je het terrein voor, en wat is de beste periode om te (laten) planten? Nu is het moment!

Bron: Agentschap Natuur & Bos

Nieuw bos ter nagedachtenis van verkeersslachtoffers

27/01/2022

Op 26 januari hebben 170 enthousiaste vrijwilligers samen met de gemeente Koekelare en het Agentschap voor Natuur en Bos 3.000 bomen aangeplant op een perceel grond in de Litterveldstraat. Het bos werd gedoopt tot ‘Charlottebos’, ter nagedachtenis van Charlotte Gysel, een jongedame van 18 afkomstig uit Bovekerke (deelgemeente van Koekelare) die in 2019 om het leven kwam bij een tragisch verkeersongeval. Het gaat om een eerbetoon aan alle verkeersslachtoffers.  


Bron: Agentschap Natuur & Bos

Wil je actief meewerken aan meer bos in Vlaanderen? Bosuitbreider gezocht!

27/01/2022

Onze bosuitbreider Jens Vanden Bempt is op zoek naar nieuwe collega’s. Kom jij ons team van bosuitbreiders versterken?

Bron: Natuurinvest

Huwelijksbos geplant in Zottegem!

19/12/2021

Op de grens van Herzele en Zottegem werd onlangs een bijzonder huwelijksgeschenk gerealiseerd. De grootste fan van BOS+ besloot voor haar huwelijksfeest niet te gaan voor een klassieke formule. Op zondag 5 december nodigde ze namelijk al haar gasten uit om mee een bos aan te planten.

Bron: BOS+

Schoenen Torfs plant het Torfs Foert Bos!

30/11/2021

Bossen zijn hot. Terecht ook, want ze zijn belangrijk. Ook particulieren en bedrijven kunnen hun bosje bijdragen aan de grote ambitie. Dat heeft bedrijf Schoenen Torfs goed begrepen. Op zaterdag 27/11 plantten ze immers hun eigen Torfs Foertbos in Sint-Niklaas!

Bron: Schoenen Torfs

Merelbeke versterkt haar natuurstructuur via bosuitbreiding...

21/11/2021

Merelbeke werkt al jaren aan de versterking van haar natuurpatrimonium. Voor hun inspanningen qua bosuitbreiding ontvingen zij een bronzen Boslabel uit handen van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Bron: Merelbeke

Knokke-Heist plant stadsrandbos van 27ha!

18/11/2021

Knokke-Heist zet alle zeilen bij om de kuststreek bosrijker te maken. Je leest alles over het nieuwe stadsrandbos in dit nieuwsitem.

Bron: Knokke - Heist