Bosteller.be

Nieuws

Welke initiatieven namen de partners van de bosalliantie? Is er een nieuwe subsidie of een aanpassing in de wetgeving? Wat zijn nieuwigheden op de bosteller? Je vindt alle nieuws op deze pagina…

Meer bos voor Kapelle-op-den-Bos! Of hoe elke gemeente kan bijdragen aan ons bosverhaal door de nieuwe aankoopsubsidie voor lokale besturen!

03/06/2021
Bron: Kapelle-op-den-Bos

Kapelle-op-den-Bos is de eerste gemeente die de aankoopsubsidie voor lokale besturen heeft binnengehaald. Burgemeester Renaat Huysmans vertelt hoe deze subsidie ervoor gezorgd heeft dat elke Kappellenaar straks kan genieten van een nieuw bospark in het centrum van de gemeente.

Het gemeentebestuur besliste een tijdje geleden om de oude gemeenteloods te vernieuwen. De oude loods voldeed niet meer aan de eisen en zat bovendien vol met asbest, wat in Kapelle-op-den-Bos erg gevoelig ligt. Achter de nieuwe loods liggen 3 weilanden die elk van een andere eigenaar waren. “De hele site ligt vlak bij het centrum en het leek ons dan ook erg opportuun om daarmee iets te doen”, aldus burgemeester Huysmans. 

Tijdens de coronacrisis is voor iedereen duidelijk geworden hoe belangrijk groen in de buurt is. Daarom besliste het bestuur om de weilanden over te kopen en als bospark te ontwikkelen. Zodat de inwoners van Kapelle straks dicht bij huis een stukje groen hebben om te wandelen, te ontspannen of tot rust te komen.

Dankzij de steun van de Vlaamse Overheid

“De nieuwe aankoopsubsidie voor lokale besturen gaf ons daarbij een flinke duw in de rug. We hadden al enkele plannen om bossen aan te planten, maar de subsidie hielp om dit plan meteen concreet te maken. We wilden in totaal 14.000m² grond verwerven en konden daarvoor rekenen op een subsidie van bijna € 92.000 wat ons als gemeente in staat stelt om over te gaan tot de aankoop”, verduidelijkt de burgemeester.

“Hoewel we Kapelle-op-den-Bos heten, konden we wat extra bos goed gebruiken.”

“De aanvraag van deze subsidie verliep heel vlot”, herinnert de burgemeester zich. “We hadden 2 gelijkaardige aanvragen lopen en kregen snel feedback dat het ene project niet in aanmerking kwam, maar het andere project wel. Zo konden we snel onze plannen concreet maken en kan er op korte termijn overgegaan worden tot het aanplanten van een nieuw bos.”

De burgemeester van Kapelle-op-den-Bos adviseert andere lokale besturen om te onderzoeken of zij ook in aanmerking komen voor deze subsidie. “Het is sowieso voor een gemeente interessant om eens te kijken naar de mogelijke subsidies voor bosaanplanting. Veel lokale besturen willen net zoals ons hun steentje bijdragen aan de vergroening van Vlaanderen, de ontharding en de klimaatdoelstellingen, maar beschikken daarvoor vaak niet over voldoende financiële middelen. Dankzij de steun van de Vlaamse overheid kunnen ook die kleinere gemeenten mooie projecten uitbouwen.”

Een groen hart voor de gemeente

In Kapelle-op-den-Bos wordt samen met Natuurpunt en het regionaal landschap Brabantse Kouters bekeken hoe dit nieuwe stukje groen het beste kan ontwikkeld worden. Naast het nieuwe bos ligt een afgesloten oude stortplaats waar ook bomen aangeplant worden. Door de visuele link tussen beide wordt een mooi groen hart voor de gemeente gecreëerd. In het bos komt een wandelpad en waarschijnlijk ook een speelzone. “We willen met dit bos ook graag al onze overledenen tijdens de coronacrisis, die in onze zorgcentra toch vrij hard heeft toegeslagen, herdenken en aan nabestaanden een plek geven waar ze hun geliefden in sereniteit kunnen herdenken. Dat is misschien wel het mooiste van een nieuw bos, het is een plekje waar iedereen zichzelf kan zijn”, besluit burgemeester Huysmans.

U vindt alle informatie over deze nieuwe subsidie hier.