Bosteller.be

Nieuws

Welke initiatieven namen de partners van de bosalliantie? Is er een nieuwe subsidie of een aanpassing in de wetgeving? Wat zijn nieuwigheden op de bosteller? Je vindt alle nieuws op deze pagina…

Merelbeke versterkt haar natuurstructuur via bosuitbreiding...

21/11/2021
Bron: Merelbeke

Bronzen Boslabel

Ook in het gemeentehuis van Merelbeke prijkt sinds kort een boslabel. De gemeente mocht, net als Knokke-Heist, een bronzen boslabel in ontvangst nemen voor de aanplant van meer dan 2,5 ha nieuw bos. 

Schepen voor milieu Tim De Keukelaere licht de bosplannen toe: “Merelbeke heeft het geluk de Makegemse bossen op haar grondgebied te mogen huisvesten, een uniek stukje boslandschap dat door de mens nooit helemaal ontgonnen werd. Het is onze ambitie om als gemeentebestuur onze bestaande natuur verder te versterken door onder andere aan bosuitbreiding te doen. Zo krijgt Merelbeke stillaan een ijzersterke reputatie als natuurgemeente.” 

Blauw-groene ambitie

“De focus van ons natuurplan lag de laatste jaren vooral op het blauw netwerk van Merelbeke”, aldus De Keukelaere. “In 2019 hebben we 9 nieuwe poelen aangelegd, 2 bestaande poelen heraangelegd en de waterloop geherprofileerd. We wilden daarmee onder andere de amfibieënpopulatie versterken en de natuur resistenter maken tegen droogte. Sinds 2019 komt ook bebossing steeds meer in beeld om onze groene ruimten te versterken.” 

Gerichte bebossingsplannen

In Merelbeke werd door het gemeentebestuur al 4,1ha nieuw bos aangeplant tot een totaal van 28,5ha gemeentelijke bossen. “Dit jaar nog hebben we nog eens 6ha extra grond aangekocht”, gaat De Keukelaere verder. “Daarvan zullen we volgend jaar 3,5ha bos aanleggen en letten daarbij ook op bij-vriendelijk plantmateriaal, zoals bramen en meidoorns. Dat we dankzij onze inspanningen straks ook een zilveren boslabel in ontvangst mogen nemen, is een extra kers op de taart”, besluit schepen De Keukelaere.