Bosteller.be

Nieuws

Welke initiatieven namen de partners van de bosalliantie? Is er een nieuwe subsidie of een aanpassing in de wetgeving? Wat zijn nieuwigheden op de bosteller? Je vindt alle nieuws op deze pagina…

Nieuw bos ter nagedachtenis van verkeersslachtoffers

27/01/2022
Bron: Agentschap Natuur & Bos

Op 26 januari hebben 170 enthousiaste vrijwilligers samen met de gemeente Koekelare en het Agentschap voor Natuur en Bos 3.000 bomen aangeplant op een perceel grond in de Litterveldstraat. Het bos werd gedoopt tot ‘Charlottebos’, ter nagedachtenis van Charlotte Gysel, een jongedame van 18 afkomstig uit Bovekerke (deelgemeente van Koekelare) die in 2019 om het leven kwam bij een tragisch verkeersongeval. Het gaat om een eerbetoon aan alle verkeersslachtoffers.  

Enthousiaste vrijwilligers 

Heel wat inwoners met een hart voor de natuur, kennissen en vrienden van Charlotte, zowel groot als klein, hebben op 26 januari – de dag van Charlottes verjaardag – meegeholpen om honderden boompjes aan te planten in de Litterveldstraat. ‘We zijn blij dat we ook in Koekelare, dicht bij huis, een Charlottebos kunnen aanplanten. Het is mooi om te zien dat zoveel vrijwilligers samen met ons de handen uit de mouwen willen steken om een groene plek aan te leggen waar Charlotte en andere verkeersslachtoffers in alle rust en sereniteit herdacht kunnen worden,’ vertelt mama Griet.    

Herdenkingsplek 

In het bos werd een troostplek ingericht waar nabestaanden van verkeersslachtoffers een herdenkingssteentje of een ander voorwerp kunnen nalaten in een uitgeholde boomstam. ‘Er werd ook een houten zit-/ligbank voorzien waarop hartjes ‘gecarved’ werden. Het terrein van 5.600 m² is eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos en grenst aan het bestaande Koekelarebos. In het aanpalende bos gaat er een dunning door waarvan gebruik gemaakt wordt om een doorgangsdreef te maken naar de Wildernissedreef. Voor de aanplant van het Charlottebos werden hoogstammen voorzien waaronder 2.000 zomereiken, 50 lijsterbessen, 150 grove dennen en één Koekelare den. Daarnaast gingen een 600-tal inheemse struiken de grond in.