Bosteller.be

Nieuws

Welke initiatieven namen de partners van de bosalliantie? Is er een nieuwe subsidie of een aanpassing in de wetgeving? Wat zijn nieuwigheden op de bosteller? Je vindt alle nieuws op deze pagina…

14 lokale besturen ontvangen boslabel uit handen van minister Demir...

14/12/2022
Bron: Minister Zuhal Demir

Eén gouden, vier zilveren en negen bronzen boslabels 

Vlaanderen telt vandaag al meer dan 800 extra bossen, goed voor 737 hectare nieuw bos. Tegen het einde van het plantseizoen zal de teller op meer dan 1.100 hectare extra bos staan. Stad Gent spant de kroon en plantte als eerste lokaal bestuur meer dan 10 ha bos. De stad krijgt daarvoor het eerste gouden boslabel en een cameraploeg over de vloer. Op die manier kan het lokaal bestuur zelf uitpakken met hun bosuitbreiding bij de eigen inwoners. Hoe zij bosuitbreiding aanpakken, kan u bekijken in dit filmpje.

De provincie West-Vlaanderen, gemeente Bornem, Intercommunale Land van Aalst en gemeente Merelbeke vielen ook in de prijzen. Zij plantten elk meer dan 5ha bos, goed voor een zilveren label. Zij krijgen als erkenning een mooie zitbank, zodat wandelaars en natuurliefhebbers optimaal van het nieuwe bos kunnen genieten. Stad Borgloon, stad Oostende, gemeente Evergem, gemeente Knokke-Heist, gemeente Zaventem, Intercommunale Limburg.net, gemeente Nazareth, gemeente Heist-op-den-Berg en gemeente Brakel krijgen dan weer een bronzen boslabel omdat ze meer dan 2,5ha aangeplant hebben in hun gemeente. Zij krijgen een online badge die ze op hun website en sociale mediakanalen kunnen gebruiken om hun engagement voor een groener Vlaanderen in de kijker te zetten.

Te veel lokale besturen lopen achter de feiten aan

Er worden dit jaar dus heel wat zilveren en bronzen boslabels uitgereikt, “maar nog te veel lokale besturen lopen achter de feiten aan of weigeren manifest om mee te werken aan ons bosuitbreidingsverhaal”, aldus minister van Natuur Zuhal Demir. Momenteel is de Bosalliantie met 160 lokale besturen aan de slag in iets meer dan 230 projecten. 63 besturen zijn op zoek naar een locatie voor een buurtbos en 65 besturen ondersteunen de Vlaamse bosuitbreiding met het verlenen van vergunningen of het ondersteunen van particuliere bebossers. Die laatsten geven wel aan zelf geen projecten uit te werken. Van enkele besturen is nog steeds niet geweten wat hun plannen zijn en 7 besturen gaven heel duidelijk te kennen dat ze de bosuitbreiding niet ondersteunen. Dat zijn Aalter, Alveringem, Ledegem, Leopoldsburg, Nieuwpoort, Wezembeek-Oppem en Zonnebeke. Tot op heden hebben alle lokale besturen samen 117,5 hectare bos aangeplant. 

“Dat is ronduit teleurstellend”, vindt Demir. “Bomen krijg je niet in de grond via stoere verklaringen en loze beloftes. Daarvoor moet je je handen uit de mouwen steken. Uit een bevraging van 1.000 Vlamingen weten we nochtans dat 9 op 10 Vlamingen meer bos willen en daar in belangrijke mate voor rekenen op hun lokaal bestuur. Een duidelijker signaal vanuit de bevolking kan er niet komen. Ik roep alle lokale besturen op om het voorbeeld van Gent te volgen en alles uit de kast te halen om ook hun gemeente groener te maken. Doe het voor de gezondheid van uw inwoners, doe het om de klimaatverandering tegen te gaan, doe omdat we allemaal beter worden van extra bos. De Bosalliantie staat klaar om jullie te ondersteunen.” 

Wil u als lokaal bestuur aan de slag? Zowel informatie over subsidies, advies over beplanting en bebossingsplannen vindt u terug op www.bosteller.be.  Bij vragen kan u contact opnemen via meerbos@vlaanderen.be. Hoe u ook een boslabel kan bekomen, vindt u hier.

Top 5 bebossers per provincie

Limburg

 1. Stad Borgloon 4,8 ha – Bronzen Label
 2. Limburg.Net 3,3 ha – Bronzen Label
 3. Stad Bilzen 1,6 ha
 4. Gemeente Houthalen-Helchteren 1,3 ha
 5. Stad Peer 0,9 ha

Oost-Vlaanderen

 1. Stad Gent 10,4 ha – Gouden Label
 2. ILVA - Intercommuncale Land van Aalst 6,7 ha – Zilveren Label
 3. Gemeente Merelbeke 5,8 ha – Zilveren Label
 4. Gemeente Evergem 4,4 ha – Bronzen Label
 5. Gemeente Nazareth 2,8 ha – Bronzen Label
 6. Gemeente Brakel 2,5 ha  – Bronzen Label

West-Vlaanderen

 1. Provincie West-Vlaanderen 8,0 ha – Zilveren Label
 2. Stad Oostende 4,4 ha – Bronzen Label
 3. Gemeente Knokke-Heist 3,7 ha – Bronzen Label
 4. Gemeente Oostkamp 0,7 ha
 5. Stad Ieper 0,7 ha

Vlaams-Brabant

 1. Gemeente Zaventem 4,2 ha – Bronzen Label
 2. Gemeente Herne 1,4 ha
 3. Gemeente Machelen 1,3 ha
 4. Gemeente Asse 1,2 ha
 5. Gemeente Affligem 1,2 ha

Antwerpen

 1. Gemeente Bornem 7,5 ha – Zilveren Label
 2. Gemeente Heist-op-den-Berg 2,6 ha – Bronzen Label
 3. Gemeente Boechout 1,9 ha
 4. Stad Antwerpen 1,4 ha
 5. Stad Mechelen 1,1 ha