Bosteller.be

Nieuws

Welke initiatieven namen de partners van de bosalliantie? Is er een nieuwe subsidie of een aanpassing in de wetgeving? Wat zijn nieuwigheden op de bosteller? Je vindt alle nieuws op deze pagina…

Vlaanderen start campagne om grondeigenaars warm te maken voor extra bos!

30/01/2022
Bron: Agentschap Natuur & Bos

Bossen hebben tal van voordelen: ze filteren fijn stof, houden onze steden koel en zijn een thuis voor tal van dier- en plantensoorten. Bossen slaan ook CO2 op en last but not least: bossen zijn fijne plekken om te wandelen en tot rust te komen. Daarom wil de Vlaamse regering alles op alles zetten om tegen eind 2024 4.000 hectare extra bos te behalen. Met een nieuwe mediacampagne die nu start richt de Vlaamse Overheid zich vooral op grondeigenaars om hen warm maken om te bebossen. “Voor het eerst is er geen gebrek aan steun van de natuurminister, geen gebrek aan middelen, geen gebrek aan helpende handen, maar wél nog een gebrek aan gronden om te zorgen voor extra bos. Als we onze ambities willen waarmaken, hebben we nog véél grond nodig. We hebben al zo’n 1.400 ha bebosbare gronden die we de komende jaren kunnen bebossen, maar zoeken naar meer. Alle grondeigenaars die van ons leefmilieu houden reiken we daarom de hand”, zegt Natuurminister Zuhal Demir. Deze week schenkt Radio 2 een week lang extra aandacht aan het bosuitbreidingsverhaal met verschillende getuigenissen en interviews. Zaterdag volgt een hoogtepunt met een plantactie in het Hallerbos in aanwezigheid van een honderdtal luisteraars, enkele artiesten en Demir.

Volgens een marktbevraging uitgevoerd door iVOX in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos wil 9 op 10 Vlamingen meer bos. De Vlaming is overtuigd dat meer bos een meerwaarde betekent voor de kilmaatopwarming, de biodiversiteit en de luchtkwaliteit. Om die bosuitbreiding te realiseren werkt de Vlaamse overheid samen met natuurorganisaties zoals Natuurpunt, de Bosgroepen, Bos+, de Regionale Landschappen en Landelijk Vlaanderen. Samen vormen ze de ‘bosalliantie’. Deze partners zorgen zelf voor extra bossen, maar zijn ook op zoek naar private grondeigenaars die op (een deel van) hun grond een bos willen aanleggen. Zij krijgen daarvoor in ruil een subsidie én praktische ondersteuning.

Je hoeft echter geen hectare te bebossen om mee te werken aan bosuitbreiding in Vlaanderen. Een terrein vanaf 0,1 hectare komt in aanmerking voor ondersteuning. De bebossingssteun van Natuur en Bos dekt de aankoop van de nodige bomen, en is ook bedoeld als compensatie voor het grondwaardeverlies dat je lijdt wanneer je een bos aanplant. Heb je een (deel van een) perceel dat in aanmerking komt, dan kun je op www.bosteller.be berekenen hoeveel steun je kan krijgen als je een bos aanlegt op jouw grond. Dat kan oplopen tot 25.000 euro steun per hectare grond.

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir: “Mijn inzet voor bomen, bossen, bijen en planten is er altijd geweest. Ik kreeg mee van mijn ouders dat zorgen voor alles rondom ons van groot belang is. Niet alleen voor onszelf, maar om de kinderen van vandaag en morgen niks te ontnemen van de schoonheid die natuur met zich meebrengt. Integendeel, we moeten zorgen voor meer natuurpracht maar kunnen daar alleen in slagen als iedereen de handen mee uit de mouwen steekt. Alle hulp van grondeigenaars die we daarbij krijgen omarmen we met veel plezier en ondersteunen we vanuit de Bosalliantie”.

Bosalliantie staat klaar om te helpen

Geld is één zaak, maar bij de aanleg van een bos komt heel wat kijken. Je kan niet zomaar in een webshop zoveel vierkante meter 'bos' bestellen dat de volgende dag geleverd wordt. Daarom staat de bosalliantie klaar om je te helpen bij de aanleg. Het enige wat je daarvoor moet doen, is de vraag stellen via www.bosteller.be. Je wordt als initiatiefnemer nadien snel gecontacteerd voor een vrijblijvende verkennende bosbabbel waarin alle belangrijke zaken met jou worden overlopen. Welke vergunningen heb je nodig? Welke bomen plant je het best, rekening houdend met de bodem en vochtigheid? Hoe bereid je het terrein voor, en wat is de beste periode om te (laten) planten?