Vlaanderen

Bosteller.be

Logo Vlaanderen Verbeelding

Ook een bos planten?

Krijg je van alle verhalen ook zin om een bos te planten, maar weet je niet meteen hoe je het best aan de slag gaat? Het is alleszins belangrijk dat je je goed informeert. Er zijn namelijk enkele belangrijke richtlijnen waar je rekening mee moet houden als je zelf een initiatief uit de grond wil stampen.

Een bos voldoet ook aan enkele minimumvereisten.
Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te doen. Wie weet kan je makkelijk inpikken op een initiatief van iemand anders. Zo draag je natuurlijk ook bij tot meer bos!

Wat is een bos?

We spreken van een nieuw bos wanneer er een bomenrij van minstens 10 meter breed aangeplant wordt en het perceel minstens zulke drie bomenrijen bevat. Het nieuwe bos moet ook minstens 10 meter lang zijn. Op deze pagina lees je nog wat meer informatie over wat we in Vlaanderen onder een bos verstaan.

Hoe plant ik een bos?

Vele handen…

Wil je graag helpen, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om een initiatief op poten te zetten?

Vaak worden voor plantacties van Natuur & Bos, verenigingen of lokale overheden vele vrijwilligers gevraagd om de handen uit de mouwen te steken. Een bos aanleggen is dan ook een hele karwei waarbij vele handen het werk licht maken.

Of weet je toch niet precies hoe je eraan moet beginnen? Dan zijn er organisaties die je graag bij de hand nemen: de Bosgroepen, Bos+, Natuurpunt en Landelijk Vlaanderen zijn er daar enkele van. Ook je lokale overheid weet zeker meer…

Heb je een vraag? Stel ze aan meerbos@vlaanderen.be.

Zelf een initiatief nemen

Wanneer je zelf het initiatief neemt om een nieuw bos aan te planten, moet je er allereerst voor zorgen dat je over de juiste vergunningen en goedkeuringen beschikt.

Alles over vergunningen

Eens deze zaken in orde zijn, kan je in principe aan je bos beginnen. Denk goed na over welk type bos je wil aanleggen. We verkiezen inheemse boomsoorten, omdat deze een rijkere biodiversiteit met zich meebrengen en beter bestand zijn tegen ziektes en plagen, stormen en droogte. Zorg ook voor struiken. Neem boompjes af bij lokale kwekers en bewerk je grond alvorens aan te planten.

Ook de timing is natuurlijk cruciaal. Bomen aanplanten gebeurt het best vanaf het najaar, in de periode oktober tot eind februari en als de temperatuur het toelaat.

Alles over planten

Subsidies

De Vlaamse overheid wil graag initiatieven ondersteunen die tot meer bos in Vlaanderen leiden. Daarvoor werden enkele subsidiemogelijkheden, waarop je kan intekenen, in het leven geroepen.

Interesse om grond aan te kopen die bebost kan worden? Dan is er de projectoproep ‘Aankoop gronden voor bebossing’.

Meer info

Ben je reeds eigenaar van (landbouw-)grond die je kan en wil bebossen? Dan is er de ‘Subsidie Bebossing’.

Meer info

Check ook zeker even de ‘Subsidie Grondwaardeverlies’. Daarbij kan je vergoed worden voor het waardeverlies van je grond.

Meer info