Bosteller.be

Nieuws

Welke initiatieven namen de partners van de bosalliantie? Is er een nieuwe subsidie of een aanpassing in de wetgeving? Wat zijn nieuwigheden op de bosteller? Je vindt alle nieuws op deze pagina…

Bosteller: 1 miljoen extra bomen sinds aantreden Vlaamse regering!

10/05/2021
Bron: Minister Zuhal Demir

Begin dit jaar bleek al dat het bebossingstempo in Vlaanderen amper 9 maanden na de lancering van het bosuitbreidingsplan vervijfvoudigd was. ‘We zijn vertrokken om Vlaanderen groener te maken. De focus ligt nu nog maximaal op het vinden van geschikte gronden zodat we in 2023 op kruissnelheid komen. De komende jaren moet het tempo nog verder stijgen’, zegt Demir.

Met de melding van de Provincie West-Vlaanderen en de CM van een vrijwilligersbos in De Gavers te Harelbeke, heeft Vlaanderen sinds 1 oktober 2019 samen 1.000.000 extra bomen geplant. Hun verhaal kan je hier lezen.

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir: ‘Eventjes 1 miljoen bomen planten, dat is geen klein bier. Daarom wil ik iedereen hartelijk bedanken die hier de voorbije periode zijn boompje aan heeft bijgedragen. We zijn trots op deze realisatie en kijken er naar uit om de komende jaren verder te bouwen aan een bosrijker Vlaanderen!’

De bosteller op www.bosteller.be spreekt intussen van 259 ha nieuw bos. Wanneer na het volledige plantseizoen alle extra percelen op de bosteller geplaatst zijn, zal dat landen op naar schatting 320ha. Sinds het aantreden van deze Vlaamse regering gingen dus al bijna méér bomen de grond in dan in de volledige vorige bestuurperiode (309 ha). Ook werd bijna 170ha boscompensatie uitgevoerd.

‘Dat is alvast een belangrijke, maar noodzakelijke trendbreuk. Waar in de periode tussen 2014 en 2018 jaarlijks ongeveer 60ha extra bos bijkwam, kan Vlaanderen zeggen dat ze het bebossingstempo alvast minstens vervijfvoudigd heeft’, klinkt het bij Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir. ‘Maar we zijn nog lang niet op kruissnelheid. Je kan geen extra bos planten zonder voldoende gronden. Het vinden van geschikte percelen voor extra bos is een grote uitdaging en daar steekt de voltallige Bosalliantie haar tijd en energie in. Door intensief hier verder aan te werken kunnen de oppervlaktes voor extra bos de komende plantseizoenen telkens fors oplopen om tegen 2023 op kruissnelheid te komen’.

De voortgang van de bosdoelstellingen kan je dagelijks volgen op bosteller.be. Je vindt er ook een simulator, waarmee snel en eenvoudig eventuele steun vanuit de Vlaamse overheid berekend kan worden. Vanaf vandaag zijn er ook een aantal nieuwigheden beschikbaar op de bosteller: 

  • Zo kan je nu via de Nieuws-pagina alle weetjes en berichten volgen van het programma ‘Meer bos voor Vlaanderen!’;
  • Daarnaast zijn er ook een aantal nieuwe tools in de simulator beschikbaar: je kan nu subsidies berekenen voor delen van percelen en de resultaten van een simulatie doorsturen in een handige overzichtsmail;
  • Ben je tevreden van de simulatie? Dan kan je onmiddellijk door naar een eenvoudige aanvraag via het digitaal loket.

Ondertussen zijn er ook al meer dan 100 verhalen te lezen als inspiratie voor mensen die zelf de handen uit de mouwen willen steken. Op die manier is bosteller.be the place to be voor alle informatie rond bosuitbreiding in Vlaanderen.

Wil je zelf aan de slag, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Ga dan naar www.plantjeeigenbos.be en laat je contactgegevens achter. Je wordt dan gecontacteerd door een medewerker van jouw bosgroep om jou op weg te helpen en te begeleiden in je bosrealisatie.

Heb je al een bos geplant? Proficiat, dan heb je er mee voor gezorgd dat Vlaanderen groener wordt. Laat het zeker weten door jouw bos te registreren op bosteller.be!

‘Bossen verbinden mensen en zijn goed voor de gezondheid. Ze nodigen uit tot bewegen, verlagen stress en maken mensen gelukkiger. Jong en oud vertoeft er graag. Zeker tijdens de coronacrisis merken we allemaal hoe deugd het kan doen om te kunnen ontsnappen in de natuur. Daarom blijven we met de ganse Bosalliantie de inspanningen verhogen om Vlaanderen groener te maken’, besluit Demir.

Voor meer info: Andy Pieters – Woordvoerder Zuhal Demir – 0499 17 35 84.